Provincies en Gemeenten

Provincies



Sinds de vierde staatshervorming zijn er tien provincies.
Inderdaad, door de vierde staatshervorming werd de provincie Brabant afgeschaft en vervangen door twee nieuwe provincies: Vlaams-Brabant en Waals-Brabant.
Het deel in het Waalse Gewest is de provincie Waals-Brabant, het deel in het Vlaamse Gewest is de provincie Vlaams-Brabant.
Het grondgebied van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest blijft over en valt buiten de indeling in provincies, maar heeft wel een gouverneur. De bevoegdheden over de gemeenschapsaangelegenheden die in dat gewest toebehoorden aan de provincieraad en de Bestendige Deputatie van de oude provincie Brabant, worden voortaan uitgeoefend door de Vlaamse Gemeenschapscommissie, de Franse Gemeenschapscommissie en de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie.
De bevoegdheden over de gewestelijke of federale aangelegenheden die in dat gewest toebehoorden aan de provincieraad en de Bestendige Deputatie van de oude provincie Brabant, worden uitgeoefend door het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.
Deze splitsing is sinds 1 januari 1995 een feit. Sinds die datum valt Brussel niet meer onder het provinciale gezag.
De vijfde staatshervorming (het zogenaamde Lambermontakkoord) droeg een flink aantal bevoegdheden over aan de gewesten. Zij zijn nu onmiddellijk bevoegd voor de uitvoeringsmaatregelen, maar de federale wetgeving blijft wel nog bestaan zolang er geen eigen decreten in de materie door de gewesten aangenomen zijn. Voor het Vlaams Gewest geldt nu het Provinciedecreet van 9 december 2005, terwijl het Waals Gewest de bevoegdheden, structuren en opdrachten van de provincies heeft geregeld in het decreet van 12 februari 2004.

Gemeenten



Het bestuursniveau dat het dichtst bij de burger staat is de gemeente.
Bij het ontstaan van de Belgische staat in 1831 waren er 2 739 gemeenten. Sinds de fusie van de gemeenten in 1975 zijn er nog 589 gemeenten.
De gemeenten bestonden reeds vóór de Belgische staat en ze werden erkend door de grondwet van 1831. Hun organisatie is bepaald in de wet van 1836. In 1988 verscheen de nieuwe gemeentewet. Van bij het begin van hun oprichting was er sprake van 'gemeentelijke autonomie'. Dat betekent niet dat de gemeentelijke verkozenen alles mogen doen, maar wel dat ze over een ruime autonomie beschikken in het kader van de bevoegdheden die ze uitoefenen, onder toezicht van de hogere overheden.
Ieder gewest oefent het toezicht uit op de gemeenten van zijn grondgebied. Het toezicht van de andere overheden, met name de gemeenschappen en de federale staat, op de gemeenten, is beperkt tot de terreinen waarvoor de gemeenschappen en de federale staat bevoegd zijn.
België telt 589 gemeenten. De 308 Vlaamse steden en gemeenten zijn verdeeld over vijf provincies, met name Antwerpen, Limburg, Oost-Vlaanderen, Vlaams-Brabant en West-Vlaanderen. De 262 Waalse steden en gemeenten zijn verdeeld over vijf provincies, met name Henegouwen (Hainaut), Luik (Liège), Luxemburg (Luxembourg), Namen (Namur) en Waals-Brabant (Brabant wallon). Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest bestaat uit de 19 gemeenten.
 

No comments:

Post a Comment